הסמכות הנגררת
סמכות נגררת או הסמכות האגבית מהי?
זוהי סמכות של ערכאה שיפוטית, בי"ד או בימ"ש, לדון בעניין שאינו בסמכות אך ההכרעה בו הכרחית לשם תביעה המונחת כדין בפני אותה הערכאה – תביעה שהיא כן בסמכות אותה הערכאה.
את כלל הסמכות הנגררת בערכאה האזרחית נמצא בחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984 בס' 76: סמכות נגררת: "הובא עניין כדין לפני בית משפט והתעוררה בו דרך אגב שאלה שהכרעתה דרושה לבירור העניין, רשאי בית המשפט להכריע בה לצורך אותו ענין אף אם העניין שבשאלה הוא בסמכותו הייחודית של בית משפט אחר או של בית דין אחר".
מקרה שכיח הוא זה של השמעת טענת "מורדת" בבימ"ש אזרחי בתביעת מזונות שמגישה אישה כנגד בעלה.
מי היא מורדת? – אישה שאיננה נאמנה לבעלה.
באופן מובהק זהו עניין מענייני נישואין והגירושין – ס' 1 לחוק השיפוט.
ובסמכות השיפוט הייחודית של בתי הדין הרבניים.
אעפ"כ אם מבקש האיש לפטור עצמו ממזונות רעייתו בטענה כי איננה נאמנה לו ואיננה ממלאת כלפיו את חובותיה כאשת איש יתירו לו להביא את ראיותיו להוכחת טענה זו שאם תתברר כנכונה עשויה לפתור אותו מהחובה לזון את רעייתו.
הכרעת בית המשפט בעניין זה תהא אגבית או כפי שנוהגים לומר אינצידנטאלית אין לה כל השלכה על החלטה לגופו של עניין שיכולה להינתן על ידי בד"ר בהיותו הערכאה המוסמכת.
לדוגמה: עניין מקייטן (ע"א 54/65):
האישה תבעה בביהמ"ש האזרחי מזונות – האיש טען כי בהיותה מורדת - היא אינה זכאית למזונות – ביהמ"ש קבע אגבית כי היתה לאישה מה שמכונה "אמתלא מבוררת" ועל כן אין היא מפסידה את מזונותיה. החלטה זו אושרה בערעור והיא חלוטה.
לימים תבעה האישה גירושין - ביה"ד הרבני פסק כי האישה מורדת ועל כן אינה זכאית למזונות. לא השתנה דבר בנסיבות שהוכחו פעם אחת בפני ביהמ"ש ופעם בפני ביה"ד. לא נתהוו נסיבות חדשות - הנסיבות הוכרעו עובדתית בהכרעה אגבית על ידי ביהמ"ש בפס"ד שהיה לחלוט.
לכן פסק העליון: טענת מורדת הוכרעה אגבית בביהמ"ש לעניין זכות האישה לקבל מזונות ובהקשר למזונות – יש כאן מעשה בית דין =לא ניתן לשנות החלטה זו בהחלטה אחרת. לא כך הדבר לעניין תביעת הגירושין שבסמכות ייחודית של בד"ר.
בד"ר רשאי להכריע שהאישה היא מורדת ולכן היא זכאית או שאינה זכאית לגט פיטורין אך הדבר לא ישפיע על זכותה למזונות (מובן שעם הגירושין יחדלו המזונות כי אישה זכאית למזונות עפ"י הדין העברי כל עוד היא נשואה).
הסמכות הנגררת יונקת מסמכותו הטבועה של בימ"ש לדון בעניין שבו יש לו סמכות לדון מכוח החוק.
הכותבת: דיינה הר אבן, עורכת דין ומגשרת
הכותבת: דיינה הר אבן, עורכת דין ומגשרת
מידע חלקי זה נועד להכרת הנושא בלבד
ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי
ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי
© כל הזכויות שמורות, דיינה הר אבן עורכת דין ומגשרת | הסכם ממון | עורך דין גירושין